World Antimicrobial Awareness Week 2022

Geplaatst op: 3 oktober 2022

WAAW-RZN ABR

De World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) wordt jaarlijks wereldwijd door de WHO georganiseerd om kennis en bewustwording over antimicrobiële resistentie vergroten. In Nederland organiseren de tien Regionale Zorgnetwerken Antibioticaresistentie (ABR) van 18 t/m 24 november de WAAW, met als centraal thema antibioticaresistentie.

Regionaal en landelijk organiseren de zorgnetwerken allerlei activiteiten rondom dit thema. Deze activiteiten zijn bedoeld voor professionals uit de gehele zorgsector, van artsen tot apothekers en van verpleegkundigen tot thuiszorgmedewerkers.

Op elke dag van de WAAW zal een ander thema centraal staan. Rondom dit thema wordt informatie gedeeld en worden activiteiten georganiseerd:

Vrijdag 18 november: Wat is antibioticaresistentie?
De aftrap van de WAAW2022 via de actiewebsite www.abrweek.nl met o.a. een digitaal actiepakket en een online quiz.

Maandag 21 november: Antibiotic stewardship
Met o.a. een webinar over antibiotica-allergie in samenwerking met de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB). Hierin zal aandacht zijn voor de nieuwe richtlijn “Aanpak bij vermoeden van antibiotica-allergie” en zullen ervaringen gedeeld worden over het opschonen van onjuiste antibiotica-allergie registraties in ziekenhuizen en in huisartsenpraktijken.

Dinsdag 22 november: Surveillance
Met o.a. een symposium over surveillance van antibioticaresistentie in samenwerking met het Regionaal Rotterdam Infectieziekte Centrum (RODIN). Dit symposium zal ook online te volgen zijn.

Woensdag 23 november: Bijzonder resistente micro-organismen (BRMO)
Met o.a. een webinar met live publiek over transmurale overdracht bij (verdenking van) BRMO-dragerschap of infectie in het Radboudumc.

Donderdag 24 november: Infectiepreventie
Met o.a. een webinar over infectiepreventie in de thuiszorg

Meer informatie over het programma en de manier van aanmelden volgt binnenkomt. Wil je op de hoogte blijven? Hou dan www.abrweek.nl en #rznabr en #WAAW2022 op LinkedIn en Twitter in de gaten. Of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Meer nieuws

Infodemie

Kom naar de 31ste RIVM Transmissiedag infectieziekten

20 februari 2024

Op dinsdag 26 maart vindt de 31ste RIVM Transmissiedag infectieziekten plaats. Deze Transmissiedag gaat over ‘Infodemie, hoe bestrijd je dat?’. Dit is een overvloed aan informatie tijdens een ziekte-uitbraak, vaak vals of misleidend. Dit kan ervoor zorgen dat mensen verkeerde beslissingen nemen die hun gezondheid in gevaar brengen. Daarom wordt er dit jaar aandacht besteed aan de verspreiding van foute informatie tijdens ziekte-uitbraken.

> lees verder

Nieuwe collega voor communicatie

6 februari 2024

We zijn blij te kunnen melden dat we per januari 2024 een nieuw teamlid hebben! Daniëlle Vissers-Zuidgeest gaat ons ondersteunen op het gebied van communicatie. We hebben haar een aantal vragen gesteld.

> lees verder

Wat is het antibioticaverbruik in jouw verpleeghuis?

30 januari 2024

En hoe verhoudt zich dit tot andere verpleeghuizen? Krijg beter inzicht in het antibioticumgebruik in jouw verpleeghuis en het voorkomen van infecties. Meld je aan voor de antibioticamodule van SNIV.

> lees verder