Toolkit Infectiepreventie voor Verzorgenden IG

Geplaatst op: 1 november 2023

Het zorgnetwerk heeft een toolkit ontwikkeld waarmee op een leuke manier scholing over infectiepreventie verzorgd kan worden.

Verzorgenden zijn de grootste groep medewerkers in verpleeghuizen en daarom een cruciale doelgroep voor het verbeteren van infectiepreventie en het voorkomen van de verspreiding van resistente bacteriën. Er is wel veel informatie over infectiepreventie aanwezig op verschillende websites. In de praktijk blijkt echter dat dit weinig gelezen wordt door de zorgprofessional in een verpleeghuis. Veel informatiematerialen op het gebied van infectiepreventie en omgaan met BRMO sluiten niet aan bij hun opleidingsniveau (MBO-3), manier van leren en dagelijkse werkzaamheden. Gevolg is dat informatie niet blijft hangen en er weinig impact is op hun handelen.

Daarom heeft Manon van Kommer, kwaliteitsverpleegkundige van Careyn, namens het zorgnetwerk een toolkit gemaakt die gebruikt kan worden bij scholing over Infectiepreventie voor Verzorgenden IG (en natuurlijk ook voor andere zorgprofessionals). Ze heeft veel informatie verzameld en het aantrekkelijker gemaakt om te gebruiken. Ze heeft over veel onderwerpen wist-je-datjes geschreven, waarbij ze gebruik heeft gemaakt van korte zinnen en veel afbeeldingen. Daarna is alles inhoudelijk gecontroleerd door Ilse Wolf, deskundige infectiepreventie.

Een greep uit de onderwerpen die ter sprake komen zijn handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen, maar ook informatie over maagdarmvirussen of scabiës of uitbraakmanagement. Naast deze informatieve onderwerpen zitten er ook diverse tools in de toolkit, waarmee infectiepreventie op een andere manier aandacht kan krijgen. Speel met de afdeling een keer het ‘Wie is de mol’-spel, of gebruik de uv-zaklamp om te controleren hoe goed jij je handen wast.

Werk jij in een organisatie in de regio Utrecht en zet je je in voor het infectiepreventiebeleid? En wil jij deze gratis toolkit ook graag gaan gebruiken in je organisatie? Geef dat dan bij ons aan door een mail te sturen naar rzn-abr-utrecht@umcutrecht.nl of door het aanvraagformulier in te vullen.

Meer nieuws

Een leerzame WAAW 2023

29 november 2023

Het zit er weer op, de World AMR Awareness Week 2023! Samen met verschillende zorgprofessionals hebben de tien ABR Zorgnetwerken éxtra aandacht besteed aan antimicrobiële resistentie, waaronder antibioticaresistentie. We kijken terug op een geslaagde week!

> lees verder

Nieuwe e-learning over infectiepreventie in de verstandelijk gehandicaptenzorg

8 november 2023

Leer in een nieuwe e-learning hoe je infectieziekten bij cliënten en collega’s in de gehandicaptenzorg kunt voorkomen door hygiënisch te werken.

> lees verder

FTO Antibiotica-allergie

8 november 2023

Het zorgnetwerk biedt een nieuw FTO aan over antibiotica-allergie. Het doel is om op regionaal niveau het aantal onjuiste antibiotica-allergie registraties te verminderen.

> lees verder