Succesvolle ABR-simulaties

Geplaatst op: 5 juli 2018

Op 16 april en 28 mei 2018 organiseerden we in samenwerking met het RIVM  sessies voor verpleeghuizen waarin een uitbraak van resistente bacteriën gesimuleerd werd. In deze bijeenkomsten van drie uur gingen de deelnemende verpleeghuizen aan de slag met de vraag: ‘Wat te doen bij een uitbraak van resistente bacteriën?’ De vijftien deelnemende organisaties voor langdurige ouderenzorg  werden vertegenwoordigd door specialisten ouderengeneeskunde, locatiemanagers en deskundigen infectiepreventie en soms ook door een bestuurder. Per zorgorganisatie bestond een team van deelnemers uit maximaal vier personen. Ook waren de ziekenhuizen in de regio vertegenwoordigd door een team van experts, d.w.z. een arts-microbioloog en DI, zodat zij net als bij een uitbraak, in de praktijk om advies konden worden gevraagd.

Omdat er bij een uitbraak van resistente bacteriën in een verpleeghuis maatregelen en beslissingen moeten worden genomen op diverse vlakken (bestuurlijk, zorginhoudelijk, communicatie) vraagt dit om een multidisciplinaire aanpak, waarbij samenwerking met betrokkenen binnen en buiten het verpleeghuis van groot belang is. Om verpleeghuizen hiermee vertrouwd te maken, heeft het RIVM een ABR-simulatie ontwikkeld. Deelnemers aan het landelijke punt prevalentie onderzoek (PPO) in de langdurige zorg kunnen zich hiermee goed voorbereiden op een eventuele uitbraak van resistentie bacteriën. De simulatie geeft inzicht in wie, wat, wanneer moet doen bij de aanpak van antibioticaresistentie in verpleeghuizen en leert na te denken over de verschillende dilemma’s die een rol spelen. De ABR-simulatie is ook nuttig voor zorginstellingen die niet meedoen aan het PPO, maar wel inzicht willen krijgen in wat te doen bij een uitbraak van resistente bacteriën.

Meer nieuws

Nieuwe collega Maartje

Nieuwe collega gehandicaptenzorg

21 maart 2024

Goed nieuws! Wij mogen nog een nieuwe collega verwelkomen. Maartje Hanning is afgelopen maand aan de slag gegaan als projectleider gehandicaptenzorg. Zij gaat zich richten op infectiepreventie binnen de gehandicaptensector.

> lees verder
Nieuwe collega Nathalie

Nieuwe collega infectiepreventie

6 maart 2024

We hebben weer een nieuwe collega! Nathalie Veldhuizen is afgelopen maand aan de slag gegaan als deskundige infectiepreventie. Zij gaat, samen met onze projectleiders, organisaties in de verpleeghuiszorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg stimuleren en ondersteunen bij het optimaliseren van de hygiëne- en infectiepreventie.

> lees verder
Infodemie

Kom naar de 31ste RIVM Transmissiedag infectieziekten

20 februari 2024

Op dinsdag 26 maart vindt de 31ste RIVM Transmissiedag infectieziekten plaats. Deze Transmissiedag gaat over ‘Infodemie, hoe bestrijd je dat?’. Dit is een overvloed aan informatie tijdens een ziekte-uitbraak, vaak vals of misleidend. Dit kan ervoor zorgen dat mensen verkeerde beslissingen nemen die hun gezondheid in gevaar brengen. Daarom wordt er dit jaar aandacht besteed aan de verspreiding van foute informatie tijdens ziekte-uitbraken.

> lees verder