Nieuwe e-learning over antibioticaresistentie
Geplaatst op: 22 juni 2022

Het ABR Zorgnetwerk Holland West, ABR Zorgnetwerk Euregio-Zwolle, Rezisto en IP & ABR Zorgnetwerk Zuidwest-Nederland hebben samen met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) een e-learning ontwikkeld over antibioticaresistentie voor verzorgenden en verpleegkundigen in de VVT en GHZ en voor huisartsassistenten.
Inhoud
De cursus gaat over antibioticaresistentie. De factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van antibioticaresistentie komen aan bod. De cursus behandelt ook diverse aspecten van luchtweginfecties en urineweginfecties. Tenslotte leer je welke maatregelen kunnen bijdragen aan het voorkómen van antibioticaresistentie.
Na deze e-learningcursus kun je:
- uitleggen wat antibiotica zijn;
- toelichten wanneer een behandeling met antibiotica gewenst is en wanneer niet;
- uitleggen wat antibioticaresistentie is en hoe het ontstaat;
- groepen cliënten benoemen die gevoeliger zijn voor infecties;
- belangrijke aandachtspunten en problemen bij luchtweg- en urineweginfecties noemen;
- uitleggen wat je kunt doen om infecties te voorkomen; en
- maatregelen noemen waarmee je antibioticaresistentie kunt voorkomen.
Duur
1 uur (+ 2 microlearnings van elk 10 minuten)
Doelgroep
- verzorgenden en verpleegkundigen in de ouderenzorg
- verzorgenden en verpleegkundigen in de thuiszorg
- verzorgenden, verpleegkundigen en begeleiders in de gehandicaptenzorg
- praktijkassistentes in de huisartsenzorg
Accreditatie
Kwaliteitsregister V&V: 1 punt
Registerplein, alle trajecten: in aanvraag
Kosten
Deelname aan de e-learning is gratis. Om de accreditatiepunten te ontvangen kun je na het doorlopen van de inhoudelijke hoofdstukken voor €7,45 (incl. BTW) toegang tot de eindtoets kopen.
Meer informatie
Meer informatie over de cursus en toegang tot de leeromgeving vind je op de website van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik.
Meer nieuws
Op woensdag 6 juli zal een tweede netwerkbijeenkomst voor de thuiszorg plaatsvinden. Deze digitale bijeenkomst heeft als thema BRMO en hoe daarmee om te gaan in de thuiszorg.
> lees verderDe tien regionale zorgnetwerken werken samen aan een landelijke project om ervoor te zorgen dat als een patiënt of cliënt drager is van een BRMO, dit ook in zijn/haar digitale dossier komt te staan.
> lees verderIn reactie op signalen uit het veld zijn de voorwaarden van vouchers ter bevordering van infectiepreventie in de ouderenzorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg verbeterd.
> lees verder