Leuke en leerzame netwerkbijeenkomst voor leden van de infectiepreventiecommissie van verpleeghuizen

Geplaatst op: 31 oktober 2023

20231030_140730_1

Op maandag 30 oktober vond er weer een leuke en leerzame netwerkbijeenkomst plaats voor leden van de infectiepreventiecommissie van verpleeghuizen in de regio Utrecht. Het onderwerp was dit keer het monitoren van het infectiepreventiebeleid door middel van het uitvoeren van audits.

Charlotte Michels, deskundige infectiepreventie van CareB4, deelde haar kennis en inzichten m.b.t. het nut van auditeren en welke manieren er zijn om audits uit te voeren. Het was een interactieve sessie waarbij ook door de deelnemers ervaringen met auditeren werden gedeeld, knelpunten werden benoemd en tips en tricks werden uitgewisseld.

Ook werd er uitgebreid ingegaan op de de Infectiepreventie Audit app die ontwikkeld is door de Regionale Zorgnetwerken Antibioticaresistentie. Stap voor stap werd de app gedemonstreerd en werd duidelijk hoe een nieuwe audit kan worden aangemaakt en uitgevoerd. De app is gratis te downloaden en gebruiken en bevat heel veel functionaliteiten en auditformats specifiek ontwikkeld voor de verpleeghuissector. Een belangrijke tip was om daarin steeds goed te kijken waar je de nadruk op wilt leggen.

Tot slot heeft Manon van Kommer, kwaliteitsverpleegkundige bij Careyn, uitleg gegeven over de toolkit die zij voor het zorgnetwerk ontwikkeld heeft. De toolkit ondersteunt organisaties bij het scholen van Verzorgenden IG over infectiepreventie.

De netwerkbijeenkomst werd afgesloten met een gezellige borrel waarbij het uitwisselen van ideeën in informele sfeer werd voortgezet. Met ca. 30 deelnemers van 20 verpleeghuizen/organisaties uit de regio was de bijeenkomst weer een groot succes!

Het zorgnetwerk organiseert twee keer per jaar een netwerkbijeenkomst voor leden van de infectiepreventiecommissie van verpleeghuizen in de regio Utrecht. Wil jij op de hoogte gehouden worden van de data voor 2024? Neem dan contact op met projectleider Lennert van der Klis via rzn-abr-utrecht@umcutrecht.nl.

Meer nieuws

Een leerzame WAAW 2023

29 november 2023

Het zit er weer op, de World AMR Awareness Week 2023! Samen met verschillende zorgprofessionals hebben de tien ABR Zorgnetwerken éxtra aandacht besteed aan antimicrobiële resistentie, waaronder antibioticaresistentie. We kijken terug op een geslaagde week!

> lees verder

Nieuwe e-learning over infectiepreventie in de verstandelijk gehandicaptenzorg

8 november 2023

Leer in een nieuwe e-learning hoe je infectieziekten bij cliënten en collega’s in de gehandicaptenzorg kunt voorkomen door hygiënisch te werken.

> lees verder

FTO Antibiotica-allergie

8 november 2023

Het zorgnetwerk biedt een nieuw FTO aan over antibiotica-allergie. Het doel is om op regionaal niveau het aantal onjuiste antibiotica-allergie registraties te verminderen.

> lees verder