Kan een computer bepalen welke patiënten een ziekenhuisinfectie hebben ontwikkeld?
Geplaatst op: 17 maart 2021

Om infecties te kunnen voorkomen is het belangrijk om eerst in kaart te brengen hoe en hoe vaak deze ontstaan.
Hoeveel wondinfecties ontstaan er bijvoorbeeld na operaties aan de dikke darm? En hoe meet je dit zo betrouwbaar mogelijk zonder dat het zorgpersoneel extra tijd kost? Dat is de kern van het project Semi-geautomatiseerde Surveillance van Zorginfecties dat Maaike van Mourik (AIOS medische microbiologie) en Janneke Verberk (epidemioloog) vanuit het zorgnetwerk uitvoeren.
Zij proberen om door middel van algoritmes deze informatie op een betrouwbare manier uit de bestaande ziekenhuisinformatiesystemen te halen. Als dit hen lukt zou deze manier van surveillance landelijk ingezet kunnen worden en een belangrijke bron van informatie kunnen worden voor interventies op het gebied van infectiepreventie. In de volgende subsidieperiode wordt dit project uitgebreid naar bloedbaaninfecties, bijvoorbeeld als gevolg van het plaatsen van een centrale lijn bij patiënten. Daarnaast blijven zij in de komende twee jaar aandacht besteden aan kennisopbouw en kennisdeling.
Meer nieuws
Ons zorgnetwerk zoekt een epidemioloog die het netwerk gaat versterken met haar of zijn expertise op het gebied van zorginfecties en antibioticaresistentie.
> lees verderWij zoeken deskundigen infectiepreventie voor onze activiteiten op het gebied van infectiepreventie en antibioticaresistentie.
> lees verderDeze week heeft het RCT een plan goedgekeurd om te starten met activiteiten, speciaal gericht op de gehandicaptensector in de regio Utrecht.
> lees verder