Kan een computer bepalen welke patiënten een ziekenhuisinfectie hebben ontwikkeld?

Geplaatst op: 17 maart 2021

shutterstock_694852651-2830x1280

Om infecties te kunnen voorkomen is het belangrijk om eerst in kaart te brengen hoe en hoe vaak deze ontstaan.

Hoeveel wondinfecties ontstaan er bijvoorbeeld na operaties aan de dikke darm? En hoe meet je dit zo betrouwbaar mogelijk zonder dat het zorgpersoneel extra tijd kost? Dat is de kern van het project Semi-geautomatiseerde Surveillance van Zorginfecties dat Maaike van Mourik (AIOS medische microbiologie) en Janneke Verberk (epidemioloog) vanuit het zorgnetwerk uitvoeren.

Zij proberen om door middel van algoritmes deze informatie op een betrouwbare manier uit de bestaande ziekenhuisinformatiesystemen te halen. Als dit hen lukt zou deze manier van surveillance landelijk ingezet kunnen worden en een belangrijke bron van informatie kunnen worden voor interventies op het gebied van infectiepreventie. In de volgende subsidieperiode wordt dit project uitgebreid naar bloedbaaninfecties, bijvoorbeeld als gevolg van het plaatsen van een centrale lijn bij patiënten. Daarnaast blijven zij in de komende twee jaar aandacht besteden aan kennisopbouw en kennisdeling.

Neem voor meer informatie over dit project contact op met projectleider Maaike van Mourik via rzn-abr-utrecht@umcutrecht.nl

Meer nieuws

Nieuwe collega Maartje

Nieuwe collega gehandicaptenzorg

21 maart 2024

Goed nieuws! Wij mogen nog een nieuwe collega verwelkomen. Maartje Hanning is afgelopen maand aan de slag gegaan als projectleider gehandicaptenzorg. Zij gaat zich richten op infectiepreventie binnen de gehandicaptensector.

> lees verder
Nieuwe collega Nathalie

Nieuwe collega infectiepreventie

6 maart 2024

We hebben weer een nieuwe collega! Nathalie Veldhuizen is afgelopen maand aan de slag gegaan als deskundige infectiepreventie. Zij gaat, samen met onze projectleiders, organisaties in de verpleeghuiszorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg stimuleren en ondersteunen bij het optimaliseren van de hygiëne- en infectiepreventie.

> lees verder
Infodemie

Kom naar de 31ste RIVM Transmissiedag infectieziekten

20 februari 2024

Op dinsdag 26 maart vindt de 31ste RIVM Transmissiedag infectieziekten plaats. Deze Transmissiedag gaat over ‘Infodemie, hoe bestrijd je dat?’. Dit is een overvloed aan informatie tijdens een ziekte-uitbraak, vaak vals of misleidend. Dit kan ervoor zorgen dat mensen verkeerde beslissingen nemen die hun gezondheid in gevaar brengen. Daarom wordt er dit jaar aandacht besteed aan de verspreiding van foute informatie tijdens ziekte-uitbraken.

> lees verder