Gemeenschappelijk jargon

Geplaatst op: 14 december 2018

Uniforme-terminologie

Tijdens de landelijke bijeenkomst Regionale Zorgnetwerken ABR ‘Transmurale werkafspraken in de ABR-zorgketen’ gaf Marleen Dijkman, kwartiermaker van het RZN ABR Utrecht, toelichting over de acties  op het gebied van een gemeenschappelijk jargon.

Het is belangrijk dat instellingen en professionals elkaar goed kunnen informeren over BRMO dragerschap bij patiënt-/cliëntbewegingen, zodat de juiste maatregelen genomen kunnen worden, thuis en in een instelling. Daarom is aan de Regionale Zorgnetwerken ABR gevraagd transmurale werkafspraken op te stellen en te implementeren. Tijdens de eerste regionale bijeenkomst van ons zorgnetwerk zijn knelpunten benoemd voor de implementatie van transmurale werkafspraken. Daar kwam allereerst naar voren dat benoemen van dragerschap BRMO in ontslagbrieven en –berichten en in verwijsbrieven  voor zorgverleners thuis en in instellingen belangrijk is. Vervolgens bleek dat verschillende professionals/instellingen de verschillende bacteriën verschillend benoemen, wat verwarrend is voor de ontvangende partij.

Landelijke oplossing
Uniforme terminologie over BRMO dragerschap in ontslagberichten en – brieven,  verwijsbrieven, richtlijnen, voorlichtingsmateriaal is belangrijk voor zorgverleners, cliënten en patiënten om te snappen wat er aan de hand is en de juiste maatregelen te kunnen nemen.  Ook in andere zorgnetwerken kwamen ze tot die conclusie. De zorgnetwerk kunnen dit niet regionaal oplossen. RIVM/CIb is daarom gevraagd om landelijk te regelen dat er uniforme terminologie is over BRMO.

CIb heeft inmiddels medisch microbiologen die nu al participeren in de beheerorganisatie microbiologische communicatiecodes gevraagd om met uniforme terminologie te komen en zij zijn daar nu mee bezig.

Inbouwen zorginformatiesystemen
Als die uniforme terminologie er is dan kan die gebruikt worden in  ontslagbrieven en –berichten en in verwijsbrieven en in richtlijnen. Want ook daar worden verschillende termen gebruikt. Uiteindelijk is het doel om die terminologie in te bouwen in zorginformatiesystemen. zodat ontslag- en verwijsbrieven straks automatisch de juiste informatie bevatten en daarnaast huisartsen deze informatie op een goede manier in hun HIS aangeboden kunnen krijgen.En wie weet is het dan ook mogelijk om als thuiszorgmedewerker de code op de brief te scannen met uw telefoon, waarop u kunt lezen hoe er gehandeld moet worden.

Meer nieuws

Netwerkbijeenkomst voor leden van de infectiepreventiecommissie van verpleeghuizen

25 september 2023

Op 30 oktober organiseert het RZN ABR Utrecht alweer de derde netwerkbijeenkomst voor leden van de infectiepreventiecommissie van verpleeghuizen in de regio Utrecht.

> lees verder

Oproep ideeën voor nieuwe activiteiten vanaf 2024

22 augustus 2023

Het zorgnetwerk is op zoek naar ideeën voor nieuwe activiteiten of projecten die aansluiten bij onze doelstellingen. Heb jij een goed idee? Laat het ons dan weten!

> lees verder

Aankondiging World AMR Awareness Week 2023

22 augustus 2023

Van 18 t/m 24 november organiseren de Regionale ABR Zorgnetwerken de World AMR Awareness Week (WAAW) 2023.

> lees verder