Een leerzame WAAW 2023

Geplaatst op: 29 november 2023

Banner_WAAW

Het zit er weer op, de World AMR Awareness Week 2023! Samen met verschillende zorgprofessionals hebben de tien ABR Zorgnetwerken éxtra aandacht besteed aan antimicrobiële resistentie, waaronder antibioticaresistentie. We kijken terug op een geslaagde week!

Tijdens de WAAW werden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo was er een webinar “Antibiotica bij infecties van maag en darmen” i.s.m. de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB), een RODIN-webinar “Horizon verbreden: de verschillende perspectieven in een zee van resistentie”, maar ook een symposium “BRMO’s in beeld: moleculaire surveillance in jouw regio”. Deze webinars kun je terugkijken op de actiewebsite www.amrweek.nl. Daar kun je ook de podcasts ‘De Blaas de Baas’ en ‘Praat over antibiotica’ nog beluisteren en je kunt nog t/m 1 december deelnemen aan het online spel ‘Het Slagersmes’!

Laurence Walhout, voorzitter van de WAAW-werkgroep, waaraan alle ABR Zorgnetwerken deelnemen: ‘Het was wederom een geslaagde week! We merken dat er ieder jaar weer meer initiatieven ontstaan, zo werden er doktersdates georganiseerd in het Noorden van het land, waarbij artsen in gesprek gingen met leerlingen uit de groepen 5, 6 en 7 over onder andere antibioticaresistentie. Ook de media, zoals NOS, hebben aandacht besteed aan dit onderwerp en er nemen steeds meer mensen deel aan de verschillende activiteiten die we landelijk organiseren. Dit jaar hebben we ook het perspectief van de patiënt meegenomen tijdens de week. Zo opende Daphne Deckers, ervaringsdeskundige, de week met een filmpje waarin zij uitleg geeft op de impact die een resistente bacterie heeft op je leven. Bij één van de webinars kwam een ervaringsdeskundige aan het woord, deelnemers waren erg onder de indruk van dit verhaal.’

Wil je meer weten over antimicrobiële resistentie of over de WAAW? Heb je een webinar of symposium gemist en wil je dit graag alsnog bekijken? Of ben je op zoek naar een actiepakket zodat je zelf ook een themaweek kunt organiseren in het teken van antimicrobiële resistentie? Ga dan naar www.amrweek.nl, deze website blijft ook na afloop van de WAAW beschikbaar.

Meer nieuws

Infodemie

Kom naar de 31ste RIVM Transmissiedag infectieziekten

20 februari 2024

Op dinsdag 26 maart vindt de 31ste RIVM Transmissiedag infectieziekten plaats. Deze Transmissiedag gaat over ‘Infodemie, hoe bestrijd je dat?’. Dit is een overvloed aan informatie tijdens een ziekte-uitbraak, vaak vals of misleidend. Dit kan ervoor zorgen dat mensen verkeerde beslissingen nemen die hun gezondheid in gevaar brengen. Daarom wordt er dit jaar aandacht besteed aan de verspreiding van foute informatie tijdens ziekte-uitbraken.

> lees verder

Nieuwe collega voor communicatie

6 februari 2024

We zijn blij te kunnen melden dat we per januari 2024 een nieuw teamlid hebben! Daniëlle Vissers-Zuidgeest gaat ons ondersteunen op het gebied van communicatie. We hebben haar een aantal vragen gesteld.

> lees verder

Wat is het antibioticaverbruik in jouw verpleeghuis?

30 januari 2024

En hoe verhoudt zich dit tot andere verpleeghuizen? Krijg beter inzicht in het antibioticumgebruik in jouw verpleeghuis en het voorkomen van infecties. Meld je aan voor de antibioticamodule van SNIV.

> lees verder