Een hygiëne audit in jouw organisatie?

Geplaatst op: 27 januari 2020

cdc-PhaTJPdtaCU-unsplash

Het aanpakken van antibioticaresistentie en het voorkomen van infecties en overdracht van (resistente) micro-organismen begint bij een goede (basis)hygiëne. Daarom biedt het Regionaal Zorgnetwerk Antibioticaresistentie (RZN ABR) 15 organisaties in maart de mogelijkheid om kosteloos een audit te laten uitvoeren op eigen locatie. Er is veel belangstelling, maar er zijn nog een paar plekken beschikbaar. Wees er dus snel bij!

De audit in het kort, wat bieden wij:

 • De audit wordt uitgevoerd door een Deskundige Infectiepreventie*, inclusief rapportage met adviezen en een mondelinge nabespreking op locatie zelf.
 • Advies bij verbeterpunten die uit het verbeterplan naar voren komen
 • Nameting incl. rapport die jouw organisatie inzicht biedt in de verbeterde punten.
 • Een bedrag van €5000,- voor een instelling die financiële ondersteuning nodig heeft bij het implementeren van het verbeterplan (zie voor de voorwaarden het Stimuleringsfonds).

* dit kan ook de deskundige infectiepreventie zijn waarmee de organisatie al samenwerkt. Neem voor de voorwaarden contact op met ktahiri@ggdru.nl.

Voordelen van meedoen aan deze audit:

 • Kennisniveau m.b.t basis hygiëne verhogen binnen jouw organisatie.
 • Door adequate toepassing van infectiepreventiemaatregelen kunnen infecties voorkomen worden.
 • Cliënten wordt leed en ziekte bespaard, omdat het risico op infecties daalt.
 • De werklast van de medewerkers neemt af.
 • Het auditrapport dat jouw organisatie van het RZN-ABR ontvangt, kan je gebruiken om aan de inspectie van de Gezondheidszorg en Jeugd te tonen dat jouw organisatie het onderwerp Infectiepreventie serieus neemt en actief werkt aan de verbetering hiervan.

Wat verwachten wij van de organisatie?

 • Nieuwsgierigheid over waar jouw organisatie zich bevindt op het gebied van infectiepreventie.
 • Commitment om, indien nodig, te investeren in infectiepreventie. Jouw organisatie:
  • is bereid om tijd en mankracht beschikbaar te stellen.
  • is bereid om adviezen van de Deskundige Infectiepreventie op te volgen en uit te voeren, indien mogelijk.
  • is bereid om een verbeterplan op te stellen en te implementeren als er uit de audit (nulmeting) verbeterpunten naar voren komen.
  • is gemotiveerd om te veranderen en te verbeteren op gebied van hygiëne en infectiepreventie.
 • Als uit de nameting blijkt dat de verbeterpunten niet aangepakt zijn, zullen de kosten van de nameting bij de instelling zelf in rekening worden gebracht.

Geïnteresseerd?

Let op! Op dit moment hebben we voldoende aanmeldingen en is aanmelden niet mogelijk.

Voor inhoudelijke informatie kan je contact opnemen met Kaltrina Tahiri: 06-53 75 92 53 of ktahiri@ggdru.nl.

 

Meer nieuws

Vanaf 12 mei: zes webinars ‘Covid-19 in verpleeghuizen’

11 mei 2020

Vanaf 12 mei 2020 organiseert de Specialisme Ouderengeneeskunde Opleiding Leiden (SOOL), samen met het LUMC, de Leyden Academy, GGD Hollands midden, Zorgnetwerk antibioticaresistentie Holland West en Boerhaave Nascholing, zes webinars over een actueel onderwerp met betrekking tot Covid-19 in verpleeghuizen/instellingen voor langdurige zorg. Ook professionals in verpleeghuizen in de regio Utrecht worden van harte uitgenodigd om deel te nemen.

> lees verder

Veel sterkte namens het zorgnetwerk!

20 maart 2020

Het coronavirus raast door ons land en leven. Het Regionaal Zorgnetwerk Antibioticaresistentie Utrecht wenst iedereen die professioneel of persoonlijk te maken heeft met de gevolgen van het coronavirus veel sterkte.

> lees verder

Congres ‘Samen sterk tegen antibioticaresistentie’ (update: afgelast)

10 februari 2020

Update: afgelast ivm coronacrisis.

In de zorg vinden we hygiënisch werken allemaal heel logisch. Het hoort bij goede, professionele zorgverlening. Toch is ‘schoon werken’ in de dagelijkse praktijk niet altijd vanzelfsprekend. Dat willen we veranderen, want het probleem van antibioticaresistentie (ABR) wordt steeds groter. Het is tijd voor actie! Daarom nodigen wij jou graag uit voor het congres ‘Samen sterk tegen antibioticaresistentie; infectiepreventie en hygiënisch werken binnen de ouderen- en gehandicaptenzorg’.

> lees verder