E-learning “Diagnostiek bij Urineweginfecties” voor doktersassistenten en POH

Geplaatst op: 23 november 2022

shutterstock_1245033115-895x298

Urineweginfecties zijn de meest voorkomende reden voor het voorschrijven van antibiotica door huisartsen. Onnodig urineonderzoek leidt echter regelmatig tot onnodig antibioticagebruik.

De NHG-standaard Urineweginfecties raadt het verrichten van urineonderzoek aan bij een klinisch vermoeden van een urineweginfectie. In de praktijk zien we echter dat urineonderzoek regelmatig onnodig wordt ingezet. Bijvoorbeeld bij patiënten met vaginale, buik- of mictieklachten die atypisch zijn voor een urineweginfectie. Of bij patiënten met een verblijfskatheter, of kwetsbare ouderen met aspecifieke klachten zoals verwardheid en malaise.

De doktersassistent speelt hierin een belangrijke rol. Zij is vaak degene die de patiënt vraagt urine in te leveren. Een afwijkende uitslag leidt vervolgens gemakkelijk tot het voorschrijven van antibiotica, terwijl de diagnose urineweginfectie niet altijd klopt.

Door doktersassistenten beter op te leiden in het stellen van de juiste indicatie voor urineonderzoek, kunnen we het aantal onterechte diagnoses urineweginfectie terugdringen. Het zorgnetwerk heeft daarom in samenwerking met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) een e-learning ontwikkeld voor doktersassistenten en praktijkondersteuners huisartsenzorg (POH). De nascholing is geaccrediteerd door NVDA/KABIZ en NVvPO voor 2 punten.

Normaal gesproken zijn de kosten van de cursus inclusief accreditatie €6,15. Maar deelnemers van huisartsenpraktijken binnen onze regio kunnen de e-learning nu gratis maken met de kortingscode UTRECHT! Voeg de kortingscode aan het eind van het bestelproces toe aan je winkelmandje om de cursus kosteloos te bestellen.

Meer informatie vind je op onze Sectorpagina Huisartsenzorg of in onderstaande flyer.

Flyer e-learning Diagnostiek bij Urineweginfecties

Meer nieuws

Netwerkbijeenkomst ‘Gedragsverandering’ een succes

9 april 2024

Donderdag 4 april 2024 was het weer zover! De netwerkbijeenkomst voor infectiepreventiecommissieleden van verpleeghuizen in de regio Utrecht. Dit keer werd de bijeenkomst gehouden in het bosrijke gebied bij Accolade Zorg – de Wijngaard in Bosch en Duin. We mochten veel bekende gezichten verwelkomen en daarnaast kennismaken met een aantal nieuwe gezichten.

> lees verder
Nieuwe collega Maartje

Nieuwe collega gehandicaptenzorg

21 maart 2024

Goed nieuws! Wij mogen nog een nieuwe collega verwelkomen. Maartje Hanning is afgelopen maand aan de slag gegaan als projectleider gehandicaptenzorg. Zij gaat zich richten op infectiepreventie binnen de gehandicaptensector.

> lees verder
Nieuwe collega Nathalie

Nieuwe collega infectiepreventie

6 maart 2024

We hebben weer een nieuwe collega! Nathalie Veldhuizen is afgelopen maand aan de slag gegaan als deskundige infectiepreventie. Zij gaat, samen met onze projectleiders, organisaties in de verpleeghuiszorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg stimuleren en ondersteunen bij het optimaliseren van de hygiëne- en infectiepreventie.

> lees verder