Cliëntperspectief op Hygiëne en Infectiepreventie in de GHZ

Geplaatst op: 14 juli 2023

shutterstock_1733339294-1920x1280

Infectiepreventie verbeteren in de gehandicaptenzorg, het is zo belangrijk maar ook een grote uitdaging. Zoveel verschillende types cliënten, medewerkers, locaties en zorgbehoeften. En wat vinden cliënten zelf eigenlijk belangrijk als het om hygiëne en infectiepreventie gaat? Dat hebben de projectleiders GHZ van het zorgnetwerk geprobeerd uit te zoeken!

Wat hebben we gedaan?

Marleen van Gerven en Anna-Febe Hartzuiker, projectleiders GHZ hebben eerste, verkennende gesprekken gevoerd met ervaringsdeskundige cliënten met een licht verstandelijke beperking van vier verschillende gehandicaptenzorgorganisaties uit onze regio: Abrona, Amerpoort, ‘s Heeren Loo en Humanitas DMH. Verschillende onderwerpen zoals handhygiëne, schoonmaken/schone omgeving en persoonlijke hygiëne zijn besproken in groepsverband om het perspectief van cliënten na te gaan. Dit is uitgevoerd door te vragen naar praktijksituaties (hoe gaat dat bij jou?), te vragen hoe de begeleiding hiermee omgaat, wat de cliënt zelf vindt en welke begeleiding daarbij gewenst is.

Zouden cliënten zelf een rol kunnen spelen bij verbeteringen voor infectiepreventie?

Wij denken van wel! Cliënten zijn enthousiast om te leren over infectiepreventie: cliënten willen zelf graag meer kennis opdoen en duidelijke afspraken maken met de begeleiding over hygiëne en infectiepreventie. Zo kan iedereen zich aan dezelfde afspraken houden en is de cliënt zelf ook beter betrokken bij het onderwerp.

Cliënten missen ook de uitleg van het hoe en waarom van de regels die ze kennen: hoe maak je dan goed schoon? En hoe was je je handen? Waarom is dat belangrijk? Hoe verspreiden ziekteverwekkers zich en wat maakt dat je ziek wordt?

En nog een interessant inzicht: de meeste cliënten vinden het niet vervelend als begeleiders handschoenen of een mondkapje moeten dragen om te zorgen dat bepaalde ziekteverwekkers zich niet verder verspreiden, dat geeft juist een gevoel van veiligheid!

Download nu het volledige rapport “Het cliëntperspectief op hygiëne en infectiepreventie. Een rapportage van verkennende gesprekken met ervaringsdeskundige cliënten uit de gehandicaptenzorg” voor meer inzichten. Veel leesplezier!

Meer nieuws

Infodemie

Kom naar de 31ste RIVM Transmissiedag infectieziekten

20 februari 2024

Op dinsdag 26 maart vindt de 31ste RIVM Transmissiedag infectieziekten plaats. Deze Transmissiedag gaat over ‘Infodemie, hoe bestrijd je dat?’. Dit is een overvloed aan informatie tijdens een ziekte-uitbraak, vaak vals of misleidend. Dit kan ervoor zorgen dat mensen verkeerde beslissingen nemen die hun gezondheid in gevaar brengen. Daarom wordt er dit jaar aandacht besteed aan de verspreiding van foute informatie tijdens ziekte-uitbraken.

> lees verder

Nieuwe collega voor communicatie

6 februari 2024

We zijn blij te kunnen melden dat we per januari 2024 een nieuw teamlid hebben! Daniëlle Vissers-Zuidgeest gaat ons ondersteunen op het gebied van communicatie. We hebben haar een aantal vragen gesteld.

> lees verder

Wat is het antibioticaverbruik in jouw verpleeghuis?

30 januari 2024

En hoe verhoudt zich dit tot andere verpleeghuizen? Krijg beter inzicht in het antibioticumgebruik in jouw verpleeghuis en het voorkomen van infecties. Meld je aan voor de antibioticamodule van SNIV.

> lees verder