Cliëntperspectief op Hygiëne en Infectiepreventie in de GHZ

Geplaatst op: 14 juli 2023

shutterstock_1733339294-1920x1280

Infectiepreventie verbeteren in de gehandicaptenzorg, het is zo belangrijk maar ook een grote uitdaging. Zoveel verschillende types cliënten, medewerkers, locaties en zorgbehoeften. En wat vinden cliënten zelf eigenlijk belangrijk als het om hygiëne en infectiepreventie gaat? Dat hebben de projectleiders GHZ van het zorgnetwerk geprobeerd uit te zoeken!

Wat hebben we gedaan?

Marleen van Gerven en Anna-Febe Hartzuiker, projectleiders GHZ hebben eerste, verkennende gesprekken gevoerd met ervaringsdeskundige cliënten met een licht verstandelijke beperking van vier verschillende gehandicaptenzorgorganisaties uit onze regio: Abrona, Amerpoort, ‘s Heeren Loo en Humanitas DMH. Verschillende onderwerpen zoals handhygiëne, schoonmaken/schone omgeving en persoonlijke hygiëne zijn besproken in groepsverband om het perspectief van cliënten na te gaan. Dit is uitgevoerd door te vragen naar praktijksituaties (hoe gaat dat bij jou?), te vragen hoe de begeleiding hiermee omgaat, wat de cliënt zelf vindt en welke begeleiding daarbij gewenst is.

Zouden cliënten zelf een rol kunnen spelen bij verbeteringen voor infectiepreventie?

Wij denken van wel! Cliënten zijn enthousiast om te leren over infectiepreventie: cliënten willen zelf graag meer kennis opdoen en duidelijke afspraken maken met de begeleiding over hygiëne en infectiepreventie. Zo kan iedereen zich aan dezelfde afspraken houden en is de cliënt zelf ook beter betrokken bij het onderwerp.

Cliënten missen ook de uitleg van het hoe en waarom van de regels die ze kennen: hoe maak je dan goed schoon? En hoe was je je handen? Waarom is dat belangrijk? Hoe verspreiden ziekteverwekkers zich en wat maakt dat je ziek wordt?

En nog een interessant inzicht: de meeste cliënten vinden het niet vervelend als begeleiders handschoenen of een mondkapje moeten dragen om te zorgen dat bepaalde ziekteverwekkers zich niet verder verspreiden, dat geeft juist een gevoel van veiligheid!

Download nu het volledige rapport “Het cliëntperspectief op hygiëne en infectiepreventie. Een rapportage van verkennende gesprekken met ervaringsdeskundige cliënten uit de gehandicaptenzorg” voor meer inzichten. Veel leesplezier!

Meer nieuws

Netwerkbijeenkomst voor leden van de infectiepreventiecommissie van verpleeghuizen

25 september 2023

Op 30 oktober organiseert het RZN ABR Utrecht alweer de derde netwerkbijeenkomst voor leden van de infectiepreventiecommissie van verpleeghuizen in de regio Utrecht.

> lees verder

Oproep ideeën voor nieuwe activiteiten vanaf 2024

22 augustus 2023

Het zorgnetwerk is op zoek naar ideeën voor nieuwe activiteiten of projecten die aansluiten bij onze doelstellingen. Heb jij een goed idee? Laat het ons dan weten!

> lees verder

Aankondiging World AMR Awareness Week 2023

22 augustus 2023

Van 18 t/m 24 november organiseren de Regionale ABR Zorgnetwerken de World AMR Awareness Week (WAAW) 2023.

> lees verder