Antibioticakuur afmaken of niet?

Geplaatst op: 28 november 2018

antibiotica-antibioticagebruik

Regelmatig wordt deze vraag gesteld, en het antwoord op de vraag is JA. Maar er valt veel te zeggen over het waarom, en het eerlijke antwoord is dat we het voor de meeste infecties niet goed weten.

Marc Bonten, Hoogleraar medische microbiologie, Division Laboratory and Pharmacy, Medische Microbiologie University Medical Center Utrecht, geeft een toelichting.

Wat doen antibiotica?

Het zijn hulpmiddelen voor onze eigen afweer. Bij een bacteriële infectie hebben we last van onze eigen afweer die de bacteriën bestrijdt; en daardoor hebben we koorts en pijn of hoesten we. Onze eigen afweer doodt bacteriën en antibiotica helpen daarbij, waarna de afweer de klus klaart. Hoe lang we die hulp van antibiotica nodig hebben verschilt per infectie, per bacterie en per mens. Voor de meeste infecties hebben we nooit vastgesteld wat de optimale duur van behandeling is en daarom hebben we een standaardduur (5, 7, 10 of 14 dagen). Omdat het ondoenlijk is om voor elk mens de optimale duur voor elke bacterie en voor elke infectie vast te stellen, is deze standaardduur het beste advies dat gegeven kan worden.

Gaat dat nog ooit veranderen?

Wellicht. Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek verricht om de optimale duur van behandeling voor een bepaalde infectie vast te stellen of dat we op basis van een testuitslag antibiotica kunnen stoppen. Zover is het echter nog niet. Daarom geldt nog steeds het advies om de antibioticakuur af te maken.

Meer nieuws

Netwerkbijeenkomst ‘Gedragsverandering’ een succes

9 april 2024

Donderdag 4 april 2024 was het weer zover! De netwerkbijeenkomst voor infectiepreventiecommissieleden van verpleeghuizen in de regio Utrecht. Dit keer werd de bijeenkomst gehouden in het bosrijke gebied bij Accolade Zorg – de Wijngaard in Bosch en Duin. We mochten veel bekende gezichten verwelkomen en daarnaast kennismaken met een aantal nieuwe gezichten.

> lees verder
Nieuwe collega Maartje

Nieuwe collega gehandicaptenzorg

21 maart 2024

Goed nieuws! Wij mogen nog een nieuwe collega verwelkomen. Maartje Hanning is afgelopen maand aan de slag gegaan als projectleider gehandicaptenzorg. Zij gaat zich richten op infectiepreventie binnen de gehandicaptensector.

> lees verder
Nieuwe collega Nathalie

Nieuwe collega infectiepreventie

6 maart 2024

We hebben weer een nieuwe collega! Nathalie Veldhuizen is afgelopen maand aan de slag gegaan als deskundige infectiepreventie. Zij gaat, samen met onze projectleiders, organisaties in de verpleeghuiszorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg stimuleren en ondersteunen bij het optimaliseren van de hygiëne- en infectiepreventie.

> lees verder