Antibioticakuur afmaken of niet?

Geplaatst op: 28 november 2018

antibiotica-antibioticagebruik

Regelmatig wordt deze vraag gesteld, en het antwoord op de vraag is JA. Maar er valt veel te zeggen over het waarom, en het eerlijke antwoord is dat we het voor de meeste infecties niet goed weten.

Marc Bonten, Hoogleraar medische microbiologie, Division Laboratory and Pharmacy, Medische Microbiologie University Medical Center Utrecht, geeft een toelichting.

Wat doen antibiotica?

Het zijn hulpmiddelen voor onze eigen afweer. Bij een bacteriële infectie hebben we last van onze eigen afweer die de bacteriën bestrijdt; en daardoor hebben we koorts en pijn of hoesten we. Onze eigen afweer doodt bacteriën en antibiotica helpen daarbij, waarna de afweer de klus klaart. Hoe lang we die hulp van antibiotica nodig hebben verschilt per infectie, per bacterie en per mens. Voor de meeste infecties hebben we nooit vastgesteld wat de optimale duur van behandeling is en daarom hebben we een standaardduur (5, 7, 10 of 14 dagen). Omdat het ondoenlijk is om voor elk mens de optimale duur voor elke bacterie en voor elke infectie vast te stellen, is deze standaardduur het beste advies dat gegeven kan worden.

Gaat dat nog ooit veranderen?

Wellicht. Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek verricht om de optimale duur van behandeling voor een bepaalde infectie vast te stellen of dat we op basis van een testuitslag antibiotica kunnen stoppen. Zover is het echter nog niet. Daarom geldt nog steeds het advies om de antibioticakuur af te maken.

Meer nieuws

Een leerzame WAAW 2023

29 november 2023

Het zit er weer op, de World AMR Awareness Week 2023! Samen met verschillende zorgprofessionals hebben de tien ABR Zorgnetwerken éxtra aandacht besteed aan antimicrobiële resistentie, waaronder antibioticaresistentie. We kijken terug op een geslaagde week!

> lees verder

Nieuwe e-learning over infectiepreventie in de verstandelijk gehandicaptenzorg

8 november 2023

Leer in een nieuwe e-learning hoe je infectieziekten bij cliënten en collega’s in de gehandicaptenzorg kunt voorkomen door hygiënisch te werken.

> lees verder

FTO Antibiotica-allergie

8 november 2023

Het zorgnetwerk biedt een nieuw FTO aan over antibiotica-allergie. Het doel is om op regionaal niveau het aantal onjuiste antibiotica-allergie registraties te verminderen.

> lees verder