Landelijke bijeenkomst Regionale Zorgnetwerken ABR ‘Transmurale werkafspraken in de ABR-zorgketen’

Geplaatst op: 21 december 2018

Op 27 november heeft er opnieuw een landelijke bijeenkomst plaatsgevonden van de Regionale Zorgnetwerken ABR. Dit keer was het onderwerp ‘Transmurale werkafspraken in de ABR-zorgketen’.

De bijeenkomst had als doel de RZN’s te informeren over de laatste (landelijke ) ontwikkelingen, voorbeelden te delen van werkafspraken in de gezondheidszorg, ervaringen, succesfactoren en verbeterpunten van transmurale werkafspraken uit te wisselen en inspiratie op te doen voor oplossingen van vraagstukken binnen het eigen zorgnetwerk. (lees meer)

De middag bestond uit presentaties gevolgd door een interactieve sessie.

Presentatie Transmurale Werkafspraken BRMO
Leonie Jansen presenteerde de ervaringen met het ontwikkelen van Transmurale werkafspraken in de regio Utrecht. Leonie is arts Maatschappij en Gezondheid bij de GGD regio Utrecht en als RCT lid verbonden aan het RZN ABR Utrecht. In de presentatie bespreekt Leonie het proces van ontwikkeling van de transmurale werkafspraken. Van ervaren knelpunt op de werkvloer naar concept document en aanpassingen document en werkwijze naar inventarisatie van knelpunten bij contactpersonen (deelnemers aan werkconferentie van het RZN ABR Utrecht in 2017). Bekijk hier de presentatie Transmurale Werkafspraken BRMO.

Ervaringen Medisch Coördinerende Centra
Mariette Oostindier, medisch coördinator Transmax en secretaris van de Federatie Medisch Coördinerende Centra (FMCC) was ook aanwezig. De FMCC is de koepelorganisatie van en voor medisch coördinerende centra (MCC’s) en transmurale centra. Dit zijn centra die de samenhang, kwaliteit en doelmatigheid van de zorg bevorderen op het snijvlak van de eerste- en tweedelijns gezondheidszorg. Een MCC is een regionale, neutrale organisatie bestaande uit inhoudelijke en/of financieel participerende (para)medische samenwerkingspartners.

Mariette presenteerde de ervaringen van de Medisch Coördinerende Centra (MCC) met het ontwikkelen en implementeren van transmurale werkafspraken tussen de eerste en tweede lijnszorg. Komend jaar gaan FMCC en de RZN ABR samen kijken hoe de transmurale werkafspraken het best geïmplementeerd kunnen gaan worden.

Ervaringen caseholderschap
De derde presentatie werd verzorgd door Nina Lamsma. Nina is deskundige infectiepreventie in het Ziekenhuis Tjongerschans en lid van het Regionaal Zorgnetwerk Noord Nederland. Nina presenteerde de ervaringen met caseholderschap van de deskundige infectiepreventie bij ontslag of overplaatsing van patiënten die drager zijn van een BRMO.

Gemeenschappelijk jargon
Tot slot werden acties op het gebied van een gemeenschappelijk jargon toegelicht door Marleen Dijkman, kwartiermaker van het RZN ABR Utrecht. In de werkconferentie van het RZN ABR Utrecht was dit namelijk één van de genoemde knelpunten. Lees hier meer over de acties.

Interactieve sessie
Daarna werden de deelnemers aan het werk gezet in een interactieve sessie. De deelnemers werden gevraagd een casus voor ogen te nemen uit de eigen dagelijkse werkzaamheden en  in groepen de volgende vragen te beantwoorden:

  • Welke actoren wilt u betrekken? Wat is ieders rol? Welke belangen hebben deze actoren?
  • Welke succes en faalfactoren zijn er, denk aan gedrag/cultuur, bestaande richtlijnen, wet- en regelgeving?
  • Welke instrumenten heeft u nodig om te kunnen implementeren?

Een uitgebreid verslag van deze dag met ervaringen, aandachts- en leerpunten volgt nog.

Meer nieuws

Nieuwe collega Maartje

Nieuwe collega gehandicaptenzorg

21 maart 2024

Goed nieuws! Wij mogen nog een nieuwe collega verwelkomen. Maartje Hanning is afgelopen maand aan de slag gegaan als projectleider gehandicaptenzorg. Zij gaat zich richten op infectiepreventie binnen de gehandicaptensector.

> lees verder
Nieuwe collega Nathalie

Nieuwe collega infectiepreventie

6 maart 2024

We hebben weer een nieuwe collega! Nathalie Veldhuizen is afgelopen maand aan de slag gegaan als deskundige infectiepreventie. Zij gaat, samen met onze projectleiders, organisaties in de verpleeghuiszorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg stimuleren en ondersteunen bij het optimaliseren van de hygiëne- en infectiepreventie.

> lees verder
Infodemie

Kom naar de 31ste RIVM Transmissiedag infectieziekten

20 februari 2024

Op dinsdag 26 maart vindt de 31ste RIVM Transmissiedag infectieziekten plaats. Deze Transmissiedag gaat over ‘Infodemie, hoe bestrijd je dat?’. Dit is een overvloed aan informatie tijdens een ziekte-uitbraak, vaak vals of misleidend. Dit kan ervoor zorgen dat mensen verkeerde beslissingen nemen die hun gezondheid in gevaar brengen. Daarom wordt er dit jaar aandacht besteed aan de verspreiding van foute informatie tijdens ziekte-uitbraken.

> lees verder