Sector: Gehandicaptenzorg

Dit is de overzichtspagina met allerlei informatie over infectiepreventie in de gehandicaptenzorg. Hier vind je achtergrondinformatie en tools om binnen jouw organisatie met infectiepreventie aan de slag te gaan.

Het belang van infectiepreventie

Infecties kunnen grote gevolgen hebben voor medewerkers en (kwetsbare) cliënten in de gehandicaptenzorg. Op de lange termijn is infectiepreventie ook belangrijk om antibioticaresistentie te voorkomen.

Wat kunnen organisaties zelf doen?

Organisaties binnen de gehandicaptenzorg hebben verschillende mogelijkheden om te werken aan infectiepreventie. Van het op orde hebben van beleid en protocollen tot scholing van medewerkers. En van het beschikbaar stellen van de juiste materialen tot het instellen van een infectiepreventie-commissie.

Aanbod vanuit het zorgnetwerk

Het zorgnetwerk heeft verschillende mogelijkheden tot inhoudelijke of financiële ondersteuning van zorginstellingen in de regio Utrecht. Instellingen binnen de gehandicaptensector kunnen gebruik maken van:

Tools en richtlijnen

Er zijn veel tools, richtlijnen, handleidingen, filmpjes en tips beschikbaar om met infectiepreventie aan de slag te gaan.

Vragen of feedback?

Wij horen graag op welke manier wij instellingen binnen de gehandicaptenzorg kunnen ondersteunen. Neem gerust contact op als je vragen, ideeën of suggesties hebt.

rzn-abr-utrecht@umcutrecht.nl

Nieuws

wearehiring

Gezocht: Regionaal Epidemiologisch Consulent (REC)

22 maart 2021

Ons zorgnetwerk zoekt een epidemioloog die het netwerk gaat versterken met haar of zijn expertise op het gebied van zorginfecties en antibioticaresistentie.

Lees verder

Kan een computer bepalen welke patiënten een ziekenhuisinfectie hebben ontwikkeld?

17 maart 2021

Om infecties te kunnen voorkomen is het belangrijk om eerst in kaart te brengen hoe en hoe vaak deze ontstaan. Hoeveel wondinfecties ontstaan er bijvoorbeeld na operaties aan de dikke darm? En hoe meet je dit zo betrouwbaar mogelijk zonder dat het zorgpersoneel extra tijd kost? Dat is de kern van het project Semi-geautomatiseerde Surveillance van Zorginfecties.

Lees verder