FTO Juist Gebruik Antibiotica – Rhenen

12/09/2023, Rhenen

Hoewel we in Nederland al terughoudend zijn met het gebruik van antibiotica, kan het nog beter. In sommige situaties worden er antibiotica voorgeschreven, terwijl de richtlijnen aangeven dat ze niet nodig zijn. Het FTO “Juist Gebruik Antibiotica” is mede opgezet door het RIVM en het Julius Centrum van het UMC Utrecht, en draagt bij aan het verminderen van onnodig gebruik van antibiotica.

In het FTO wordt gekeken naar antibioticagebruik bij de meest voorkomende infecties. Is antibiotica geïndiceerd? Hoe bespreek je dit met je patiënt? En wat zegt een CRP ook alweer precies?

Er wordt daarnaast gewerkt met spiegelinformatie uit de huisartsensystemen gebaseerd op het voorschrift mét bijbehorende indicatie. Zo kun je zien of jouw antibioticavoorschriften wel passen bij de diagnose. Ook kun je jouw eigen voorschrijfcijfers vergelijken met landelijke cijfers, en met je collega’s binnen de FTO-groep.

Het FTO “Juist Gebruik Antibiotica” wordt door het zorgnetwerk kosteloos aangeboden aan bestaande FTO-groepen. Het wordt op locatie gegeven door een speciaal hiertoe opgeleide huisarts. Aanmelden kan bij Lieselotte Koevoets via rzn-abr-utrecht@umcutrecht.nl

Meer informatie: https://www.abrzorgnetwerkutrecht.nl/huisartsenzorg/fto-juist-gebruik-antibiotica/

Doelgroep: FTO-groepen (huisartsen/apothekers)

Aanbieder: Regionaal Zorgnetwerk Antibioticaresistentie Utrecht